UI/UX Design

Her sektör zaman içerisinde değişim ve gelişim evrelerinde geçer. Çevremizdeki sektörlerin 10 ya da 20 yıl önceki hallerine baktığımız zaman şu anki halleriyle aralarında dağlar kadar fark olduğunu görebiliriz. İnternet sektörü de tıpkı diğer sektörler gibi zaman içerisinde gelişmiş ve büyümüştür. Bu gelişim yeni yeni trendleri de beraberinde getirmiştir. İşte konu başlığımızdan da anlaşıldığı gibi bu yazımızda yeni trendlerden olan UI (Kullanıcı Arayüzü) ve UX (Kullanıcı Deneyimi) kavramlarından bahsedeceğiz.

Nedir bu UI ve UX Design?

Web siteleri ve uygulamalar hem kullanılabilirlik hem de görsellik yönünden kendisini bir hayli geliştirmiştir. Popüler web sayfalarının eski ve şimdiki hallerine bakacak olursak bu gelişimi daha net bir şekilde görebiliriz. Bu gelişimlerin arkasında yeni tasarım tekniklerinin de payı vardır. UI ve UX Design. UI – User Interface (Kullanıcı Deneyimi) ve UX – User Experience (Kullanıcı Deneyimi) kavramları kimileri tarafından karıştırılan kavramlar olsa da farklı tanımları vardır ve farklı tasarım çalışmalarına hitap etmektedir. Küçük bir örnek vererek konunun daha ilgi çekici hale gelmesini sağlayalım. X marka bir aracı düşünelim. UI tasarımcısı bu aracın dış görünüşünü tasarlar. Aracın rengini, tasarım hatlarını, kapı kollarını vb. gibi tasarımlarını yapar. UX tasarımcısı ise bu aracı kullanacak olan kişiyi düşünerek aracın daha konforlu olmasını, koltukların aracı kullanacak ve araçta seyahat edecek kişiler için daha rahat olmasını, sürüşünün daha rahat olmasını vb. tasarlar. Örnekten de anlaşılacağı gibi UI ve UX kavramları birbirlerinden farklı kavramlardır. Ancak birbirlerinden ayrı değillerdir.

Kullanıcılar hazırlamış olduğunuz web siteleri veya uygulamaları kullanırken ilk karşılaştıkları şey bunların arayüzleridir. Arayüz ne kadar sade, basit ve kullanıcıya hitap ederse kullanıcının web sitesi veya uygulamada kalma süresi o kadar artacaktır. Arayüzün kullanıcıya hitap etmesi web sitesi veya uygulamaya güvenini de arttıracaktır. Bir alışveriş uygulaması geliştirdiğinizi varsayalım. Kullanıcılar bu tür uygulamalarda beğendikleri ürünleri hızlı bir şekilde almak isteyeceklerdir. Yani kullanıcının alışverişe başladığı andan bittiği ana kadar basitlik isteyecektir. Kullanıcıyı 40 ayrı yere yönlendirirseniz muhtemelen ya uygulamadan ürün almadan çıkacaktır ya da uygulamayı tekrar kullanmaya pek sıcak bakmayacaklardır. Bu şekilde hazırladığınız uygulamaların hem tasarım yönünden hem de kullanıcının uygulama içerisinde rahat dolaşması ve yapmak istediği işlemlerini basit ve hızlı bir şekilde yapması demek uygulamanızın başarılı olduğu anlamına gelecektir.

UI ve UX tasarımlar hakkında basit bir şekilde yazı yazarak ben de bu konu hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlara yardımcı olmak istedim. Çok fazla detaya girmedim. Çünkü bazı şeylerin üzerinde çalışılarak zamanla daha iyi öğrenileceğini düşünüyorum. Son olarak UI ve UX tasarımcıların kullandıkları birtakım programları sizlerle paylaşarak yazımı noktalıyorum.

UI Tasarımcıların Kullandıkları Programlar: MindManager, SmartDraw, MockPlus, UserTesting, Microsoft Visio, Axure RP, AppCooker, Flinto, Sketch, InVisio, Optimizely, Trello, Time Doctor, Fotojet

UX Tasarımcıların Kullandıkları Programlar: Sketch, Adobe XD, Gravity Designer, Affinity Designer, Figma, Adobe Photoshop, Illustrator

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir